Index Vakbarát Hírportál

Műholdgyár lehet a Nemzetközi Űrállomásból

2011. október 19., szerda 18:30

A Roszkozmosz, az orosz űrügynökség illetékesei szerint 2028-ig meg lehetne hosszabbítani a Nemzetközi Űrállomás (ISS) szolgálati idejét, ami eredetileg 2015-ben, illetve a jelenlegi állás szerint 2020-ban fejezné be Föld körüli pályafutását.

Alekszej Krasznov keddi bejelentése szerint szakértőket utasítottak arra, hogy keressenek megoldásokat az üzemidő kitolására, jelentette a Ria Novosztyi hírügynökség. A Roszkozmosz emberes űrrepülésekért felelős vezetője a Space Forum 2011 rendezvény résztvevői előtt azt mondta, hogy 2028-ig szeretnék meghosszabbítani az ISS szolgálati idejét.

Az orosz elképzelések szerint az űrállomás alkalmas lehet afféle orbitális üzemként műholdak összeszerelésére, kísérleti űreszközök gyártására. „Kis méretű szatellitekről lenne szó, amiket az ISS-ről tudnánk különféle orbitális pályákra állítani" – mondta Krasznov.

Az ISS-t működtető országok – Kanada, Európai Unió, Japán, Oroszország és Egyesült Államok – nemrég egyeztek meg abban, hogy 2020-ig meghosszabbítják az eredetileg 2015-ig tervezett üzemidőt. A NASA az emberi űrkutatás jövőjének zálogaként és az Egyesült Államok űrprogramjának fő alkotóelemeként jellemezte az ISS-t.

Rovatok