Index Vakbarát Hírportál

1827 éves kozmikus titkot fejtettek meg

2011. október 25., kedd 12:00

A csillagászok már tudják, miért volt az első dokumentált szupernóva hatalmas méretű, a szokásosnál sokkal nagyobb, mintegy 85 fényév átmérőjű. A választ az infratartományban végzett vizsgálatok adták meg.

A felrobbant csillagot időszámításunk szerint 185-ben ókori Kínában figyeltek meg először, ekkor nyolc hónapig volt látható. A csillag – amely valaha Napunkhoz volt hasonló – halálakor egy sűrű, fehér törpévé vált, felszívott anyagot egy másik csillagtól, ezután szupernóvaként felrobbant.

Az RCW 86 jelű szupernováról készített fenti fénykép négy különböző teleszkóp adatait is felhasználja. Az infratartományban végzett kutatások megmutatták, hogy a robbanás az űr igen ritka térségében történt, ezért a csillagközi anyag nagyobb sebességgel és messzebb terjedhetett szét a környező régióban, mint a hasonló szupernóva-robbanásoknál általában. Ennek köszönheti gigantikus méretét a világ első feljegyzett szupernóvája, amely a legújabb számítások szerint tőlünk nyolcezer fényévnyire robbant fel.

Rovatok