Index Vakbarát Hírportál

Azonosították a leghidegebb égitestet

2011. november 3., csütörtök 10:13

Az eddigi leghidegebb, Naprendszeren kívüli égitest megörökítését, jelentették be amerikai csillagászok egy NASA-konferencián. Sikerült lencsevégre kapni egy közeli csillag kísérőjét, amely az eddig felfedezett leghidegebb a hasonló objektumok között. A WD0806-661 jelű fehér törpe körül keringő égitest egy barna törpe, a becslések szerint légkörének hőmérséklete kb. 25 és 70 Celsius-fok között van.

A központi csillag valaha egy Nap-szerű égitest volt, fejlődése során anyaga egy részét ledobta magáról, majd fehér törpe állapotba került. Kísérője a csillagokhoz hasonló módon születhetett, tömege (6-9 jupitertömeg) viszont nem volt elég nagy ahhoz, hogy magjában beinduljanak a termonukleáris folyamatok. A rendszer tőlünk 63 fényévre található, a két égitest körülbelül 2500 Nap-Föld távolságra van egymástól.

Mivel a Földhöz hasonló hőmérsékletű testek az infravörös tartományban sugároznak a legintenzívebben, a kutatók ebben a tartományban vizsgáltak több mint 600 közeli csillagot a NASA Spitzer űrtávcsövének segítségével. Néhány év különbséggel készített képeket hasonlítottak össze, és olyan objektumokat kerestek, amelyek együtt mozognak a vizsgált csillaggal. Így találtak rá egy 2004-es és egy 2009-es felvétel összehasonlítása során a hőmérséklet-rekorder égitestre. Ez a módszer hasonló a Plútó felfedezésekor alkalmazotthoz, bár az természetesen a látható fény tartományában készített felvételek segítségével történt.

Rovatok