Index Vakbarát Hírportál

A Nemzetközi Űrállomáson folytatódhat a Mars-utazás szimulálása

2011. november 5., szombat 13:54

Pénteken Moszkvában véget ért az ESA 520 napos kísérlete, a Mars500, amelyben egy hatfős legénységet zártak el a külvilágtól. A hat önkéntes Mars-utazást szimulált: 250 napig utazott a bolygóhoz, majd pályára álltak a Mars körül és leszálltak rá, azután pedig hazatértek – persze mindez a Földön zajlott, egy 72 négyzetméteres konténerben.

A 17 hónapos missziót a Roszkozmosz és az ESA illetékesei is sikeresnek ítélték, a konténer kinyitásakor a hat virtuális űrhajós mosolyogva lépett ki a külvilágba. „Büszkék vagyunk arra, hogy bebizonyítottuk: az ember elindulhat a Marsra” – fogalmazott a legénység egyik tagja, a francia Romain Charles. Rajta kívül három orosz, egy olasz és egy kínai vett részt a szimulált küldetésen.

A konténer nyitása után a Roszkozmosz emberes űrprogramjának vezetője, Szergej Krasznov elmondta az újságíróknak, hogy következő lépésként egy hasonló, rövidebb szimulált küldetést vezetnének le, ezúttal viszont már a Nemzetközi Űrállomáson, az ISS-en. Krasznov szerint az ISS-en problémásabb lehet megoldani a teljes elzártságot, de egy ilyen kísérlet jobban hasonlítana egy igazi Mars-misszióra, hiszen baj esetén nem lehetne csak úgy kisétálni az űrállomásról, és a legénység mikrogravitációban töltené napjait. Krasznov szerint két-három év múlva kezdődhet meg a Mars-küldetés szimulációja a Föld körül keringő létesítményen.

A Mars500 tagjai keddig karanténban vannak, ahol orvosi vizsgálatokon esnek át, majd megkezdődik a visszaszoktatásuk a megszokott életükbe. A küldetés több mint száz, orvosi és más tudományos kísérletének eredményét a kísérletet szervező űrügynökségek áprilisban ismertetik egy moszkvai konferencián.

Rovatok