Index Vakbarát Hírportál

Óriás napkitörés a legnagyobb napfoltból

2011. november 7., hétfő 14:28

Erőteljes napkitörést észleltek múlt héten amerikai kutatók. A jelenség nem ritka erős napfolttevékenység idején, és akár az elektronikus kommunikációban is okozhat zavarokat.

A napkitörés (más néven fler) november 3-án, csütörtökön délután történt a Nap egy hatalmas foltjából. A flert X kategóriába sorolták, vagyis a legerősebbek közé tartozik – írja a Space.com.

A heves energiakitörés a csillag felszínén zajló erőteljes mágneses tevékenységhez köthető. Ennek következtében jönnek létre a napfoltok is, amelyeket a Nap belsejéből a felszínére áramló hő hoz létre, és amelyek sötét foltként jelennek meg.

A kitörés abból az AR1339 jelzésű gigantikus napfoltból származik, amely mostanában fordult a Földről is látható napkorong szélére, és amelyik az utóbbi évek legnagyobbja: nyolcvanezer kilométer hosszú, és negyvenezer kilométer széles – írja a SpaceWeather.com. (Összehasonlításként: a Föld 12 800 kilométer széles.) A NASA naptevékenységet vizsgáló részlege a Napot figyelő Stereo ikerszonda segítségével készített képeket és videót a napviharról.

A napkitörés okozott némi zavart a földi rádiós kommunikációban, már negyvenöt perccel a kezdete után. „Ez nem az első és nem is az utolsó észlelt aktivitás az érintett területről, és minden valószínűség szerint további tevékenységre számíthatunk” – mondják az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörmegfigyelő Intézet (NOAA) tudósai.

A NASA is hivatalos közleményt adott ki, miszerint az ő tudósaik is megfigyelik a napfoltot. A foltokból származó esetleges napviharokat szintén figyelik, mert azok az utóbbi időben erősebbek és hosszabbak, mint azt korábban gondolták. Tizenöt százalékuknál pedig jelentkezik egy második energiakilökődés is, amely még az első erejét is meghaladja. Ez a felfedezés pontosabb űridőjárás-jelentésekhez vezethet a jövőben.

A kitörés után, szintén csütörtökön egy koronakidobódást is észleltek a Napon, ez azonban a csillagnak a Földhöz képest túlsó részéről indult ki, és a Vénuszt célozta meg, így nem jelent veszélyt a bolygónkra. A NASA megfigyelő-űrhajója a ezt is megörökítette. (A koronakidobódás a napkorona egy részének kilökődése a bolygóközi térbe.)

Az ilyen erősségű flerek nem számítanak ritkaságnak a 11 éves napfolttevékenység-ciklus felmenőszakaszában, amely 2013 éri el a maximumát.

Rovatok