Index Vakbarát Hírportál

Megkísérlik a Phobosz-Grunt megmentését

2011. november 10., csütörtök 10:58

Az orosz űrkutatási hivatal munkatársai közép-európai idő szerint este nyolc órakor megkísérlik a Phobosz-Grunt űrszonda megmentését. Egyelőre nem tudtak kapcsolatba lépni az űreszközzel.

A Roszkoszmosz szakemberei az este ismét megkísérlik felvenni az összeköttetést az űrszondával, ami Föld körüli pályán ragadt, miután nem indultak be hajtóművei, amelyek a Mars felé röpítették volna. Az éjszakai próbálkozások nem jártak sikerrel, de a szakemberek még látnak esélyt arra, hogy a szerkezet vezérlő berendezéseit elérjék.

A szonda repülési magassága és korlátozott áramellátása miatt a manővereket minél gyorsabban igyekeznek végrehajtani, de a szakembereknek túlságosan sietniük sem szabad, mert egyetlen hiba is a szonda elvesztését eredményezheti.

„Minden egyes fordulattal, amelyet a Föld körül megtesz, a magasságából és sebességéből is veszít a szerkezet. Ezzel pedig egyre nehezebbé válik a hajtóművek beindítása, ha egyáltalán újraéleszthetik az automatikát" - tájékoztattak az űrközpontban.

A Roszkozmoszban úgy látják, még két hétig van esély életet lehelni az űrszondába. Név nélkül nyilatkozó szakértők azonban úgy vélik, a Phobosz-Grunt túl alacsony pályán kering a Föld körül, és nem képes 5-10 napnál hosszabb ideig tartózkodni ezen a magasságon, és a sebességvesztés miatt a légkörbe érve visszazuhanhat a Földre. Ha ez bekövetkezik, a Phobosz-Grunt nem ég el teljesen a légkörben, mivel majdnem kétszer nagyobb a Progressz űrhajónál, amelynek a darabjai augusztusban, a sikertelen felbocsátást követően az Altaj hegységben zuhantak le.

Időközben az orosz űrkutatási hivatalban bejelentették, hogy nem halasztják el a közeljövőben tervezett űrrakéta-indításokat a Phobosz-Grunt sikertelen bolygóközi pályára állítása miatt, ugyanis a Zenit hordozórakéta, amely az űrszondát felvitte, tökéletesen működött. A probléma az űrszonda automatikájával van.

Rovatok