Index Vakbarát Hírportál

Pazar fotó a megsemmisülő Progresszről

2011. november 16., szerda 22:18

A Nemzetközi Űrállomás asztronautái azt a pillanatot örökítették meg, amikor az ellátóhajó a visszatérést követően felizzik a légkörben, a háttérben pedig a légkör fénykibocsátása vibrál.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) személyzete a Földről kapja az utánpótlást. Az ISS-partnerek évente néhány alkalommal lövik fel a Progressz teherűrhajókat, amik ételt, vizet, oxigént, egészségügyi felszerelést és a kutatáshoz szükséges alkatrészeket juttatja el az asztronautáknak. A dokkolást követően az ISS legénységének tagjai az általuk termelt hulladékkal töltik meg az űrjárművet, mielőtt ismét keringési pályára állítják azt. Ilyenkor a Föld légköre hamvasztóként működik: a súrlódást következtében mind a kidobott szemét, mind a jármű elég.

Az egyik űrhajós által készített felvételen ezt figyelhetjük meg. A Progressz 42P éppen belép a légkörbe, a súrlódástól pedig felizzik körülötte a levegő. Az űrhajó még áprilisban startolt az ISS-hez, és október 29-én kapcsolódott le róla. A kép is ekkor készült, de a NASA csak a napokban tette közzé. A fotó felső részén látható ragyogást, az úgynevezett air glow-t a légkör fénykibocsátása okozza. A felvétel mozgásban sem nyújt kevésbé lenyűgöző látványt.

Rovatok