Index Vakbarát Hírportál

Oroszország lemondott a Phobosz-Gruntról

2011. november 22., kedd 09:34

Az orosz űrkutatási hivatal kedden közölte, hogy lemondott a hónap elején felbocsátott és a Föld körüli pályán ragadt Mars-szonda megmentéséről.

Vitalij Davidov, a Roszkoszmosz igazgatóhelyettese közölte, miután nem sikerült kapcsolatot teremteni az űreszközzel, szinte nincs remény a misszió megvalósítására.

Az űrszondát november 9-én indították el egy Zenit hordozórakétával, de a szerkezet Föld körüli pályára állva nem válaszolt az irányító központ parancsaira, és nem sikerült beindítani hajtóműveit sem. Az eredeti tervek szerint az orosz űrszondának a Mars nagyobbik holdjára, a Phobosra kellett volna eljutnia, hogy onnan talajmintákat hozzon. A program körülbelül 5 milliárd rubelbe, azaz megközelítőleg 35 milliárd forintba került.

A szakértő elmondta, hogy a jelenlegi számítások szerint a 13 és fél tonnás szerkezet december végétől februárig maradhat Föld körüli pályán. Ezt követően visszahull a Földre, a becsapódás helyét viszont csupán egy nappal annak bekövetkezte előtt lehet majd meghatározni. Az sem mindegy, hogyan tér vissza a légkörbe a szonda, amelyen 7 és fél tonna üzemanyag van: felrobban vagy darabokra esik.

A sikertelen Mars-küldetést követően az orosz űrkutatási hivatalnál most az vizsgálják, hogy miként tereljék át a kutatásokat a Hold a megfigyelésére.

Rovatok