Index Vakbarát Hírportál

Pályára állt mindkét GRAIL holdszonda

2012. január 2., hétfő 09:20

Hold körüli pályára állt vasárnap éjszaka a GRAIL amerikai űrszondapáros második tagja is – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A páros első tagja, a GRAIL-A szombat éjszaka a Holdhoz érkezve beindította fő hajtóművét, hogy lefékeződjön arra a sebességre, amely a pályára álláshoz volt szükséges. A szonda jelzése alapján a manőver a terveknek megfelelően történt. A szonda társa, a GRAIL-B vasárnap éjszaka végezte el ugyanezt a műveletet.

A 496 millió dolláros összköltségű küldetés keretében az űrszondákat szeptember 10-én indították a floridai Cape Canaveral-i légibázisról. A következő három hónapban az űrszondák 56 kilométerre a Hold felszíne fölött, poláris pályán keringenek.

Az átlagos távolság 200 kilométer lesz az ikerszondák között, ám ez változik a regionális gravitációs eltérések függvényében, amelyek hol lelassítják, hol felgyorsítják az űreszközöket. Ezeket a  parányi eltéréseket az űrszondák fedélzetén működő speciális rádióadók segítségével rögzítik, ezzel feltérképezik az égitest tömegeloszlását. Az így kapott adatok segítségével részletesen meghatározhatják a Hold gravitációs mezejét.

Rovatok