Index Vakbarát Hírportál

Január közepén zuhan le a Phobosz-Grunt

2012. január 4., szerda 13:10

Várhatóan január 15-én csapódnak be a Phobosz-Grunt orosz űrszondának a légkörben el nem égett darabjai – közölte a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján Alekszej Zolotuhin, az orosz légvédelmi csapatok szóvivője. A roncsok becsapódásának végleges időpontja külső tényezők hatására változhat. Az orosz űrfelderítő központ folyamatosan követi az űreszköz pályájának paramétereit.

A központba rendszeresen érkeznek az információk az orosz űrfigyelő rendszer szakosított rádiótechnikai, optikai-elektronikai és lézer-optikai eszközeiről, amelyek segítségével a szondának a Föld körüli pályáról való letérése esetén előzetesen kiszámítható az el nem égett roncsok becsapódásának időpontja és körzete

Tavaly szeptemberben és októberben a központ az amerikai UARS és a német KA ROSAT műhold érkezését követte, és nagy pontossággal meghatározta a roncsok becsapódási helyét.

A Phobosz-Grunt űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phoboszról, és azt a Földre szállítsa. A szonda automatikája azonban nem reagált a hajtóműindítási parancsokra, így nem tudta folytatni útját a Mars felé .

Rovatok