Index Vakbarát Hírportál

Szabotálhatták az orosz űrprogramot

2012. január 10., kedd 13:18

Külföldi hatalmak állhatnak az orosz űrprogram közelmúltbeli sikertelenségei mögött Vlagyimir Popovkin, az orosz űrügynökség (Roszkoszmosz) vezetője szerint - adta hírül az Izvesztyia című napilap.

Popovkin egy interjúban fejtette ki, hogy nem érti, miért pont abban a zónában történt probléma a kilőtt űrhajókkal, amelyet nem fednek le az orosz radarok. „Nem tudjuk, hogy miért éppen akkor jelentkeznek a hibák, amikor a készülékek a Földnek az Oroszország számára sötét oldalára érnek, ahol nem látjuk őket és nem kapunk tőlük adatokat" - fogalmazott a Roszkoszmosz igazgatója.

„Nem akarok senkit sem vádolni, de ma már rendkívül hatékony módszerek vethetők be az űrhajók ellen, és nem zárhatjuk ki, hogy valaki alkalmazta ezeket" - tette hozzá, nyilvánvalóan az Egyesült Államokra utalva, amely Oroszország mellett a másik nagy űrhatalom.

Az orosz űrprogram legutóbbi kudarca az volt, amikor novemberben az űrügynökség hetekre elveszítette a kapcsolatot a Phobosz-Grunt műholddal, amelyet azért lőttek fel, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról. A meghibásodott szputnyik darabjai január 10. és 20. között esnek majd vissza a Földre. Az Interfax hírügynökség adatai szerint az elmúlt évben Oroszország 33 űreszközt bocsájtott fel, amelyből öt küldetése járt kudarccal.

Rovatok