Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi fényszennyezés-felmérés készül

2012. január 23., hétfő 10:43

Már hetedszer hirdetik meg azt a világméretű megfigyelőakciót, amelynek keretében iskolás csoportok és önkéntesek bevonásával mérik fel az éjszakai égbolt állapotát. A fényszennyezés egyik eleme az égbolt mesterséges fényforrásokkal történő (közvilágítás, rosszul beállított díszkivilágítás, reklámok) felesleges megvilágítása. Ez az energiapazarláson túl a csillagos ég látványát is rontja, de súlyos gondot okoz az élővilágban is: megzavarja az állatok tájékozódását vagy felborítja életritmusukat. Egyre több jel mutat arra, hogy egészségügyi kockázatot is jelent az embert éjszaka érő fény.

A fényszennyezés-felmérés célja, hogy szerte a földgolyón megismerjük, felmérhessük a jelenlegi helyzetet. A kutatómunkába bárki bekapcsolódhat. A feladat roppant egyszerű: egy csillagtérkép-sorozat segítségével (melynek lapjai különböző fényszennyezettségi értékekre készültek) kell megállapítani a probléma súlyosságát. Az eredményeket internetes kérdőív kitöltésével lehet eljuttatni a nemzetközi gyűjtőközpontba.

Az akció jó lehetőséget biztosít gyerekeknek, diákoknak is, hogy bekapcsolódjanak egy tudományos programba és ezzel is tanuljanak. Megismerkednek azzal, hogyan használják a földrajzi koordinátákat, csillagtérképek segítségével megtalálják például az Orion csillagképet és meghatározzák a leghalványabb szabad szemmel látható csillagok fényességét a lakhelyükön.

Az elmúlt évben közel 15000 megfigyelés érkezett be a nemzetközi gyűjtőközpontba a világ különböző pontjairól, köztünk hazánkból is. Az akcióról és a fényszennyezésről magyar nyelven a fenyszennyezes.hu oldalon található részletes információ.

Rovatok