Index Vakbarát Hírportál

Űrbázis épülhet a Holdon

2012. január 23., hétfő 14:43

Oroszország a NASA-val és az Európai Űrügynökséggel  tárgyal egy holdbázis megépítéséről. “Egyre több kutatás támasztja alá, hogy az emberiség hosszú távon is élhetne a Holdon, vagy körülötte. Ma már eleget tudunk arról, hogy van víz a sarki területeken, ezért már azon gondolkozunk a NASA-val és az ESA-val, hogyan fedezzük fel a Holdat.” – mondta el Vladimir Popovkin, az űrkutatási hivatal vezetője egy rádióinterjúban.

Az oroszok már vizsgálják a leendő emberes szállítórendszert. Egy ilyen terv kiegészíti az ország jelenlegi, robotos holdfelfedezős terveit. 2020-ig két, ember nélküli missziót küldenének az égitestre: a Luna-Globot és a Luna-Resource-t.

Globális terv

Az Oroszország, NASA és ESA közötti összefogás a nagy emberes űrrepüléssel kapcsolatos projektekben nem példátlan: a három ügynökség már együtt dolgozott a nemzetközi űrállomás felépítésén és üzemeltetésén is. Közösen gondolkoznak az űr további meghódításának lehetséges útjain is.

“Úgy gondoljuk, Povokin az International Space Exploration Coordination Group (ISECG) által elkészített a Global Exploration Roadmapra (Globális Felderítési Ütemterv) gondolt, amely az emberiség jövőbeni űrbeli terveit vázolja. A NASA Oroszországgal és kilenc másik űrkutatási hivatal vezetőivel találkozott, hogy egyeztessék az űr meghódításának hosszú távú  programját, melyet az ISECG dolgozott ki az elmúlt évben.

A Globális Felderítési Ütemterv az űrállomással kezdődik, aztán kiterjeszti az ember jelenlétét a naprendszerre, majd a Mars felszínére érkezéssel végződik. Az ütemterv két Marsig vezető utat vázol: az egyik szerint először egy aszteroidán épül űrbázis, a másik szerint a Holdon -utóbbiról beszélhetett Povokin.

Rovatok