Index Vakbarát Hírportál

Programhiba volt a Phobosz-Grunt veszte

2012. január 31., kedd 12:58

A fedélzeti számítógép programhibája okozta a Phobosz-Grunt orosz űrszonda sikertelenségét – állapította meg jelentésében az a bizottság, amelyet a kudarc okainak kivizsgálásával bíztak meg. A bizottság már átadta az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz vezetőjének a jelentést, amely szerint a szoftverhibát az okozta, hogy egyidejűleg két csatornát indítottak újra a Mars holdjára indított űrszonda fedélzeti számítógépén.

Nem az USA volt

A tárcaközi vizsgálóbizottság tagjai sok más feltételezés mellett azt is kizárták, hogy a csendes-óceáni Marshall-szigetcsporthoz tartozó Kwajalein-atollon telepített, egy kisbolygót követő csillagászati radarból származó impulzus tehette tönkre a szonda elektronikáját. A kettős újraindítás miatt az űrszonda energiatakarékos üzemmódba kapcsolt, és várta a parancsokat. A bizottság szerint az újraindítás legvalószínűbb oka az űrben található nehéz töltésű részecskék hatása lehetett: ezek a memóriát károsították még a Föld körüli pálya második körében.

Popovkin szerint bár a szabályzat nem kötelezi a szakembereket arra, hogy modellezzék az ilyen részecskék hatását, ilyen nagyszabású és hosszú ideig tartó munka esetén nem lett volna szabad elmulasztani ezt. Az orosz űrhivatal vezetője azt is bejelentette, hogy az űrszondát kifejlesztő Lavocskin kutatóintézetben elmarasztalták a felelősöket.

Hamis importból származó csipek

A vizsgálat ugyanakkor azt sem zárta ki, hogy az űrben lévő részecskék azért tehették tönkre az űrszonda számítógépes rendszerét, mert abban hamis importból származó csipek voltak. „Valószínűleg ez volt az ok, és ez nem csak nálunk okoz gondot, egy sor vizsgálat folyik a NASA-nál és az USA védelmi minisztériumában is a hamis termékek ügyében" – magyarázta az orosz űrhivatal vezetője.

A Roszkozmosz levonja a tanulságokat a Phobosz-Grunt kudarcából a Hold és a Nap vizsgálatát célzó űreszközök fejlesztésénél. Ezeket a közeljövőben szeretnék felbocsátani – mondta Vlagyimir Popovkin. A már kidolgozott Luna-Reszursz és Luna-Glob és az Interheliozond eszközöket át kell vizsgálni, mivel a szakemberek a Phobosz-Grunthoz hasonló elvekre és ugyanazokra a műszerekre alapozva készítették azokat.

Rovatok