Index Vakbarát Hírportál

Újabb hatalmas felbontású kép a Földről

2012. február 6., hétfő 13:54

A Suomi NPP, teljesen nevén a National Polar-Orbiting Operational Environmental Satellite System Preparatory Project október óta poláris pályán, körülbelül 800 kilométeres magasságban kering, és műszerei egymás után küldik a jobbnál jobb képeket a Földről. A múlt hét végén újabb, a műhold által készített, 11500 x 11500 pixeles (132 megapixeles) kompozit fotót mutatott be a NASA.

Norman Kuring, a NASA tudósa a műhold 6 különböző nézetéből rakta össze a Föld keleti felének képét: a műhold nyolcórás periódusokban, hatszor kerülte meg a Földet, az így elkészített képek kombinációjaként készült el a teljes Föld-kép. A fotó hat különböző, január 23-án elkészített felvételből áll. A képek az 252 kilós Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) eszközzel készültek.

Pár hete ugyanez a műhold készítette el az akkori rekordfelbontású fényképet. Az a kép is több képből állt össze, hiszen a műhold egyszerre csak egy körülbelül 12 ezer kilométer széles sávját látja bolygónknak. Azok a felvételek január 4-én készültek, a végleges fotó a 8000 x 8000 pixeles, azaz 64 megapixeles volt.

A Suomi NPP-t tavaly októberben állította pályára a NASA.  A műhold az elektromágneses spektrum 22 csatornáján gyűjt adatokat, a felszínen többek között az erdőtüzeket és a klímeaváltozás jeleit figyeli: követi a jégtakaró, az óceánok színe, a növényzet és a hőmérséklet változásait.

Rovatok