Index Vakbarát Hírportál

Kiállítják a magyar műhold ikerpéldányát

2012. február 7., kedd 11:36

Az első magyar műhold, a Masat–1 ikerpéldányát is megtekinthetik az érdeklődők február 14-től a Kreatív Magyarország – Mérnöki Tudás – múlt, jelen, jövő című kiállításon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

A február 20-ig látogatható tárlaton a látogatók játszhatnak szimulációs játékot a HaXSon egyik informatikai elemén, megtekinthetik a Masat–1-et, a hazai fejlesztésű műholdat és próbára tehetik a NASA holdjárójához készített magyar intelligens robotot. Az érdeklődők láthatnak egyebek mellett magyar hídmaketteket és megtekinthetik a Galamb József tervezte híres Ford T-Modell egyik megmaradt példányát is. Az interaktív kiállításon a diákokat a Műszaki Egyetem hallgatói kalauzolják a magyar mérnöki tudás izgalmas útvesztőjében – közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég hétfőn az MTI-vel.

Elhalasztották

Az Európai Űrügynökség új típusú VEGA rakétájának felbocsátásáért felelős csapat korábban úgy döntött, február 13-ra halasztja a rakéta első, úgynevezett kvalifikációs küldetésének indítását, melyen a kiállításon szereplő műhold ikerpéldánya is utazik. Eredetileg 9-én indult volna a világűrbe a Masat–1.

A magyar műhold egy Cubesat szabvány szerint elkészített, kisméretű, 10 * 10 * 10 centiméteres, egy kilogrammos kocka.  Az Masat–1 egy úgynevezett pikoműhold, mely gyűjti majd a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, melyeket a BME E épületének tetejére felszerelt antennákra továbbít.

A műhold egy tápegységet egy kommunikációs egységet, egy giroszkópot, néhány mérőberendezést és egy miniatűr fedélzeti számítógépet tartalmaz. Az űreszköz elsősorban saját jellemzőit méri majd, például a sebességet, a gyorsulást, a hőmérsékletet, a napelemek és a giroszkóp állapotát.  A műholdban helyet kapott egy fél-aktív mágneses stabilizáló rendszer is, amellyel a Földről, távirányítással lehet a műhold orientációját befolyásolni. Küldetését három hétre tervezték, de akár akár 5-6 évig is működésképes lehet.

Rovatok