Index Vakbarát Hírportál

Megjavították a Cassini elromlott műszerét

2012. március 20., kedd 11:07

Sikerült megjavítani a Szaturnuszt és holdjait vizsgáló Cassini űrszonda egy tavaly augusztusban elromlott műszerét, így kilenc hónapi kényszerpihenő után újra méréseket végez a plazmaspektrométer, közölte a NASA.

A szerkezet az elektronok és a protonok energiáját, valamint elektromos töltését méri. Az eszköz ugyancsak méri a Szaturnusz ionoszférájából származó molekulákat, meghatározza a bolygó mágneses terének konfigurációját, valamint a plazmát és a napszelet a magnetoszféra belsejében. Az amerikai űrhivatal augusztusban azt közölte, hogy a Cassini plazmaspektrométere rövidzárlat miatt hibásodott meg.

A nemzetközi összefogással megépített űrszondát 1997 októberében bocsátották fel. Célja a Szaturnusz környezetének vizsgálata és egy leszállóegység, a Huygens eljuttatása Titán nevű holdjának a felszínére. Az 5712 kilogrammos űrszonda 366 kilogramm tömegű tudományos műszert, valamint a 320 kilogrammos Huygenst vitte magával.

Küldetése során a szerkezet egyebek között a Szaturnusz-gyűrűk háromdimenziós szerkezetének és dinamikus viselkedésének rögzítését végzi. Feladata továbbá a holdak felszíni összetételének és geológiai múltjának meghatározása, a magnetoszféra viselkedésének és háromdimenziós szerkezetének mérése, valamint a Szaturnusz légkörének a felhők szintjén történő vizsgálata.

Rovatok