Index Vakbarát Hírportál

Eladták az 500. jegyet a SpaceShipTwo-ra

2012. március 21., szerda 15:51

A Virgin Galactic űrvállalat vezére, a Virgin médiaóriás felépítésével milliárdossá lett Richard Branson büszkén jelentette be, a hogy a cég eladta az 500. jegyet is a jövőre induló űrturista-járatára. A SpaceShipTwo nevű űrhajóra szóló 200 ezer dolláros (43,6 millió forint) jegyekből az ötszázadikat a hollywoodi sztár, Ashton Kutcher vette meg, akit mostanában a Két pasi meg egy kicsi című sorozat egyik főszerepében láthatunk.

Bár az ötszáz fős utaslista nem nyilvános, több híresség is jelezte már, hogy ott volt az első jegyek lefoglalásakor, így Tom Hanks, Angelina Jolie, Brad Pitt, Katy Perry, Beyoncé és Jay-Z is leszurkolta a 200 ezer dollárt a várhatóan nem mindennapi élményért. A világhírű elméleti fizikus, Stephen Hawking viszont ajándékba kapta a jegyet Bransontól, hogy megtapasztalja, milyen érzés a súlytalanság. Az első repülés joga Branson családjáé lesz, akik karácsonyra kapják az utat, aztán 2013-tól indulhatnak a fizető utasok is az űrbe.

A SpaceShipTwo-nak és hordozó repülőgépének, a WhiteKnightTwonak jelenleg is a tesztelése zajlik. A két pilóta által irányított, hat utast szállítani képes űrhajó az új-mexikói sivatagban felépített Spaceport America űrkikötőből száll majd fel, 15 ezer méteres magasságig a WhiteKnightTwo viszi, ahol leválik a hordozóról, beindítja a rakétáit, és átlépi a 100 kilométeres magasságot is, amit a tudomány az űr határaként tart számon. Itt néhány percre belekóstolhatnak az utasok a súlytalanságba, aztán vissza kell térniük az üléseikbe, és következhet a leszállás, aminek során a 6g gyorsulást, és a négyszeres hangsebesség élményét is megtapasztalja a legénység. Egy űrkirándulás felszállástól landolásig nagyjából két és fél óráig fog tartani.

A turnusok a nagyjából a jegyelővétel sorrendjében indulnak majd, de a pontos menetrend még nem ismert. Mindenesetre a magánűrhajó első 83 útjára már elkeltek a jegyek, összesen 100 millió dollár értékben. Az űrhajó kifejlesztésének és megépítésének költségeit titokban tartja a cég, eddig kettőt gyártottak le belőle, amelyek a Star Trek sorozat előtti tisztelgésként az Enterprise és Voyager neveket kapták.

Rovatok