Index Vakbarát Hírportál

Belháború tört ki az orosz űrkutatók között

2012. március 22., csütörtök 10:24

Kudarcok után belső háború: nyílt levélben szólította fel szerdán távozásra az orosz űrkutatási hivatal elnökét az Orosz Űrrendszerek elnevezésű cég vezetése.

A hatalomhoz kötődő Izvesztyija című lapnak nyilatkozva a Roszkoszmosz vezetője, Vlagyiszlav Popovkin korrupcióval vádolta meg az űrkutatási hivatal alá tartozó vállalatokat, köztük az Orosz Űrrendszereket, amely szerdán nyílt ellentámadásba lendült. Popovkin kijelentette, hogy a korábbi rendszerek nem fognak az állam kárára meggazdagodni. Mint mondta, azért tiltották meg, hogy a főkonstruktőri és főigazgatói posztot ugyanaz a személy töltse be a Roszkoszmosz vállalatainál, hogy elkerüljék a hatalomkoncentrációt.

Popovkin szerint rendet kell tenni az űrkutatás és űrtechnika finanszírozásában is. Korábban a különböző vállalatok pénzei olyan bankokba folytak be, ahol az űrkutatási cégek vezetőinek rokonai dolgoztak. Ma már csak olyan cégekkel köt a hivatal szerződést, amelyek mögött állami tulajdonban lévő, vagy állami részesedéssel rendelkező bank áll. Ez a biztosíték arra, hogy a pénz eljut a megrendelés teljesítőjéhez.

Popovkin szerint az űrkutatási hivatal pénzéből a GLONASZSZ műholdas navigációs rendszerre szabályellenesen fordítottak pénzt. Az Orosz Űrrendszerek nevű céget említette, amit a számvevőszék 2011-ben vizsgált meg, és rossz gazdálkodásra hívta fel a figyelmet. Az Izvesztyija újságírója rákérdezett arra is, hogy a Roszkoszmosz vezetője sajtóértesülések szerint fejsérüléssel került kórházba március 8-a körül. Más értesülések szerint alkoholos állapotban verekedett. Ezt rótta fel neki az Orosz Űrrendszerek alelnöke is. Popovkin cáfolta ezeket az állításokat, és kijelentette, hogy a betegségéről szóló híresztelésekből arra a következtetésre jutott, hogy a Roszkoszmosz vállalatai vezetőinek van mit veszíteniük a tervezett gyökeres átalakítások miatt.

Az Orosz Űrrendszerek honlapjáról szerda estére eltűnt az a nyílt levél, amelyben az űripari vállalat vezetése Popovkint távozásra szólította fel, szégyennek nevezne ténykedését. "Az ön jogi nihilizmusa azt bizonyítja, hogy egy magas rangú tisztviselő büntetlenül megtehet mindent, ami korábban értelmetlennek tűnt számunkra" - írták. A levelet a cég alelnöke, Ivan Golub írta alá, aki szerint Popovkinnak az űrkutatási hivatal élére kerülésével olyan események kezdődtek, amelyeket sem megérteni, sem elfogadni nem lehet. A sajtóban nagy visszhangot keltő levél eltávolítását azzal magyarázták, hogy  tévedésből került a honlapra, valójában belső terjesztésre szánták.

Igor Korotcsenko, a Nemzetvédelem című folyóirat főszerkesztője a Gazeta.ru internetes újságnak kommentálva az eseményeket elmondta: Popovkin ténykedésével nem elégedettek az űrkutatási szférában. A hivatal vezetője ésszerűsítésre törekszik, ki szeretné jelölni a prioritásokat, és ezzel pénzügyi források útját akadályozhatja, amely bizonyos struktúráknak nem tetszik. Arra törekszenek, hogy menesszék Popovkint, de Vlagyimir Putyin miniszterelnök, aki Medvegyev elnökkel együtt dönt a kulcsfontosságú területek vezetőiről, miniszterekről, aligha fog ebbe belemenni. Sőt, ellenkező hatást válthatnak ki a Popovkinnal szembemenők - érvelt Korotcsenko. A Gazeta.ru értesülései szerint Popovkin nemrég még esélyes volt a védelmi miniszteri posztra.

Vlagyimir Jevszejev, a Társadalompolitikai Kutatások Központja igazgatója bizonytalannak találja az orosz űrkutatási hivatal vezetőjének helyzetét. Szerinte az sem lehetetlen, hogy nem kerül be az új kormányba. Tavaly túl sok műhold zuhant le, valakinek vállalnia kell a felelősséget.

Az orosz űrkutatás és űripar legutóbbi fiaskója a Fobosz-Grunt űrszonda fellövése volt. A Mars holdjára novemberben 9-én indított űreszköz nem tudott bolygóközi pályára állni, majd január 15-én lezuhant. A misszióra 15 évig készültek, és 5 milliárd rubelbe került (körülbelül 7 és fél milliárd forint). A Lavocskin űrkutatási intézetben egy sor bolygóközi programot állítottak le a Fobosz-Grunt kudarca miatt. 2011-ben Oroszország 33 űreszközt bocsátott fel, amelyből öt küldetése volt sikertelen. Március 25-26-ra várják a szakemberek az Expressz-AM4 műholdnak a lezuhanását, amelyet két hónapja lőttek fel, de programhiba miatt nem érte el a kívánt földkörüli pályamagasságot.

Rovatok