Index Vakbarát Hírportál

Új szupernóva-robbanás áldozatát azonosították

2012. március 23., péntek 16:36

Új szupernóva-robbanás lehetséges áldozatát azonosította egy nemzetközi kutatócsoport Nancy Elias-Rosa, a Spanyol Űrkutatási Intézet asztronómusa irányításával. A szupernóva az Oroszlán csillagképben, a 33 millió fényévnyire található Messier 95 (M95 vagy NGC 3351) küllős spirálgalaxisban tűnt fel. A feltételezett csillagrobbanásról az első beszámolókat néhány nappal ezelőtt tették közzé, azóta a nagy obszervatóriumok is megerősítették az észleléseket.

A kutatócsoport a hawaii Mauna Kea-csúcson működő kanadai-francia-hawaii teleszkóp legújabb felvételeit hasonlította össze a Hubble űrteleszkóp által évekkel korábban az M95 katalógusjelű galaxisról készített képekkel. A régi felvételeken fedeztek fel egy olyan csillagot, amely vörös szuperóriásnak tűnik. A potenciális áldozat egy, a fejlődése végső stádiumában lévő masszív csillag. A feltételezések szerint az ilyen csillagok, miután már elhasználták nukleáris tüzelőanyag-készletüket, felrobbannak, és fekete lyukká vagy neutroncsillaggá válnak. Végső ellobbanásuk során óriási mennyiségű energiát bocsátanak ki, elárasztva fényükkel a világegyetemet.

A színképelemzési mérések kimutatták, hogy a szupernóva hidrogént tartalmaz. Ebből következik, hogy II típusú szupernóváról van szó. A felvételek még nem elég pontosak ahhoz, hogy precízen megállapíthassák a robbanás áldozatát. A kutatócsoport a jövő héten ismét megfigyeléseket végez a Mauna Kea hegycsúcson működő Keck teleszkóp adaptív optikai rendszere segítségével, amely igen éles felvételek készítését teszi lehetővé.

Pontosabban határozhatjuk meg a szupernóva helyzetét, és így megállapíthatjuk, hogy az általunk feltételezett csillag robbant-e fel – mondta a kutatócsoport egyik tagja, megjegyezve, hogy bár a drámai események látszólag a csillagászok szeme előtt játszódnak le, egy rég halott csillag haláltusáját követik nyomon.

Rovatok