Index Vakbarát Hírportál

Újranyit a balatonfűzfői csillagvizsgáló

2012. március 30., péntek 13:01

Március 31-én szombaton nyitják meg Balatonfűzfőn a Balaton Csillagvizsgálót. Az intézményben ötvenfős előadóterem, oktatóterem és szakköri terem is várja az érdeklődőket. A csillagvizsgáló hatméteres kupolájában Fornax 100 mechanika kapott helyet, amelyen egy 12 hüvelykes Meade ACF katadioptrikus reflektor és egy 10 centiméteres apokromát üzemel. Az érdeklődők digitális kamerákat is kipróbálhatnak.

A Balaton Csillagvizsgáló elődje az 1967-ben felavatott Nitrokémia Csillagvizsgáló. Akkor az obszervatórium létrehozásában a Nitrokémia Ipartelepek vegyipari nagyvállalat mellett amatőrcsillagászok, gyári dolgozók és diákok is segítettek. A csillagvizsgáló alapítója és vezetője Bencze Sándor amatőrcsillagász volt, aki korábban a szombathelyi Gothard Jenő Csillagvizsgálót is igazgatta.


Balaton Csillagvizsgáló nagyobb térképen való megjelenítése

A rendszerváltás után az elmaradó anyagi és humán támogatás hiányában az intézmény bezárt, állaga leromlott. A város önkormányzata az épületeket idén teljesen felújítatta, itt kapott helyet az új csillagvizsgáló.

Rovatok