Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas porördög kavarog a Mars felszínén

2012. április 7., szombat 14:31 | aznap frissítve

Hatalmas porördögöt kapott lencsevégre a Marson a NASA felderítő űrszondája, az MRO (Mars Reconnaissance Orbiter). A felvételeken 20 kilométer magas és 64 méter széles homokoszlop látható, amely a bolygó északi részén lévő Amazonis Planitia régión örvénylik keresztül, olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

A porördögök a Földön és a Marson egyaránt előfordulnak. Légörvényekről van szó, amelyeket a talajról felszippantott por és homok tesz láthatóvá. A tornádókkal ellentétben a porördögök tiszta időben képződnek, amikor a Nap felmelegíti a felszín feletti levegőrétegeket. Megfelelő körülmények között a Nap által felhevített levegő felemelkedik, és amint a hidegebb rétegeken halad át, forgásba lendül.

A legújabb felvétel késő tavasszal készült a Mars északi féltekéjén. A vörös bolygó jelenleg aféliumban van, vagyis a legnagyobb távolságra a Naptól, ám még mindig elég a napenergia ahhoz, hogy keresztül kasul porördögök száguldozzanak felszínén.

Az MRO űrszonda 2005. szeptemberében indult Atlas-5 rakétával Cape Canaveralból, és 2006. márciusában állt pályára a Mars körüli pályára. A 720 millió dolláros küldetés célja, hogy nagyfelbontású képeket készítsen a Mars felszínéről és leszállásra alkalmas helyet keressen a későbbi leszállóegységek számára.

Rovatok