Index Vakbarát Hírportál

Kilencbolygós naprendszert találhattak

2012. április 11., szerda 17:54

Egy, a Földtől 127 fényévnyire lévő csillagnak valószínűleg több bolygója van, mint a mi Napunknak, ami rekordnak számít. Egy finn kutató, Mikko Tuomi múlt csütörtökön megjelent tanulmánya szerint a Déli Vízikígyó csillagképben található, HD 10180 jelű, Naphoz hasonló csillagnak akár kilenc bolygója is lehet – szemben a mi naprendszerünk hivatalosan nyolc bolygójával.

Az első öt bolygót és két lehetséges pályázót már 2010-ben megtaláltak a csillagászok. Az adatok újraelemzése most nemcsak megerősítette két másik bolygó létezését, hanem még két másik bolygó lehetséges nyomait is felfedte.

„Az eredményeink alapján erősen valószínű, hogy megtaláltuk a legnépesebb naprendszert, amely talán gazdagabb, mint saját rendszerünk. A most valószínűleg megtalált két új bolygó épphogy meghaladta az észlelési küszöböt” – mondta el Mikko Tuomi.

Az első jelek alapján úgy tűnik, az új planéta úgynevezett szuperföld: ezek olyan exobolygók, amelyek nagyobbak a Földnél, de kisebbek a legtöbb gázóriásnál. Az öt, már megerősített bolygó a Földnél 12-szer, 25-ször nagyobb gázóriás. Életre azonban rövid, tíznapos keringési ideje miatt nem alkalmas.

A HD 10180 túl messze van ahhoz a Földtől, hogy közvetlenül látható legyen. A csillagászok a gravitációs hatások vizsgálatával akadtak a bolygókra. Ehhez a chilei 3,6 méteres High Accuracy Planet Searcher (HARPS) teleszkópot használták.

Rovatok