Index Vakbarát Hírportál

Földi mikrobák veszélyeztetik a Naprendszer jégbolygóit

2012. április 23., hétfő 14:33

Komoly változtatásokat sürget egy tanulmány a NASA olyan, a jövőben indítandó küldetéseivel kapcsolatban, ahol esély van arra, hogy a felbocsátott szonda idegen létformákkal kerülhet kapcsolatba. Ez az esély jelen pillanatban leginkább a Jupiter és a Szaturnusz jeges holdjai, az Európé és az Enceladus esetében áll fent.

A COSPAR (Committee on Space Research, Űrkutatási bizottság) jelentése szerint a jelenlegi eljárások alkalmazásával egy a tízezerhez annak az esélye, hogy élő, és az idegen környezetben alkalmazkodni, terjeszkedni képes organizmus jut el a jeges holdakra a leszálló űreszközök felszínén. A bizottság szerint ez már komoly fenyegetettség, ezért azt javasolják, hogy a hetvenes évek közepén indított Viking-missziók esetén felállított szabályok szigorítása mellett folyhassanak csak tovább ez előkészületek, ami extrém esetben a tervezett szondák átépítését, vagy akár a teljes misszió leállítását is jelentheti.

A kutatók legnagyobb félelme, hogy a földi eredetű mikrobák megfertőzik az addig érintetlenül fejlődő idegen ökoszisztémát, ezzel megakadályozva azt az egyedülálló tudományos lehetőséget, hogy egy a miénktől eltérő körülmények között létrejött életet figyelhessenek meg. A fertőzés megelőzésével kapcsolatos alapszabályok már az 1967 óta érvényben lévő Outer Space Treaty nevű nemzetközi szerződésben is megtalálhatók, azonban az elmúlt évtizedek eredményei nyomán megérett az idő az azóta többször szigorított szabályok újbóli átgondolására.

Rovatok