Index Vakbarát Hírportál

Kikötött a Progressz a Nemzetközi Űrállomáson

2012. április 23., hétfő 07:48

Kikötött az orosz Progressz teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Az összekapcsolódás automatikus üzemmódban, problémák nélkül zajlott le – jelentette be vasárnap az orosz űrközpont.

A Progressz M-15M jelű űreszköz a 400 kilométer magasan keringő űrállomás Pirs-moduljához kapcsolódott hozzá teljesen automatizáltan, emberi beavatkozás igénybevétele nélkül. Az összekapcsolódás a tervek szerint egészen késő júliusig tart majd.

A Progresszt pénteken indították el a kazahsztáni Bajkonurból. Rakományának nagy része víz és üzemanyag, de vitt magával élelmiszert is az űrállomásra. A szállítmány tömege 2,35 tonna.

Az állomáson jelenleg három orosz, két amerikai és egy holland űrhajós dolgozik, közülük hárman (az amerikai Burbank, és az orosz Skaplerov és Ivanyisin) e hét pénteken fejezik be a küldetésüket – 165 űrben töltött nap után egy Szojuz TMA-22-es kapszulába ülve térnek majd vissza a Földre.Az állomáson maradó személyzet egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy felkészüljön a SpaceX Dragon fogadására, ami a polgári űrrepülés első teherszállító űrjárműve lesz.

Rovatok