Index Vakbarát Hírportál

Oroszok lőttek fel egy arab műholdat

2012. április 24., kedd 15:54

Az Egyesült Arab Emírségek megbízásából kettős – katonai és polgári – rendeltetésű műholdat állított Föld körüli pályára kedden egy orosz Proton–M típusú hordozórakéta, amelyet a kazahsztáni, bajkonuri űrrepülőtérről indítottak.

A Jaszat–1b jelzésű űreszköz a felbocsátást követően nem sokkal levált a Briz-M gyorsító fokozatról - közölte Alekszandr Bobrenyev, az orosz Állami Űrkutatási Tudományos Gyártó Központ szóvivője. A műhold az egyesült arab emírségekbeli Jaszat űrtávközlési szolgáltató tulajdona. Súlya több mint hat tonna, működési élettartamát 15 évben határozták meg. Különlegessége, hogy zárt kormányzati távközlést is képes lebonyolítani.

A Proton-M hordozórakéta folyékony üzemanyaggal működik, három fokozata van, tömege 700 tonna. Vjacseszlav Davigyenko, az orosz Roszoboronexport fegyverkereskedelmi vállalat képviselője elmondta, hogy a katonai célú űreszközök felbocsátása fontos része cégük tevékenységének. Az orosz Állami Űrkutatási Tudományos Gyártó Központ két további külföldi szputnyik – a kanadai ANIK–J1-es és a török Turksat–4a – felbocsátására készül.

Rovatok