Index Vakbarát Hírportál

Csigaformát találtak a Marson

2012. április 27., péntek 17:40

A Mars lávájáról készült nagyfelbontású fotók felfedtek egy spirális mintát, ami nagyon hasonlít egy csigaházra. Ilyenekből néhányat találtak már a Földön, de a vörös bolygó felszínén még soha. Andrew Ryan, az Arizona State University munkatársa a Science-ben publikálta felfedezését.

Az új eredmény a Mars Elysium nevű vulkanikus területén a víz és a láva lehetséges kölcsönhatását mutatja. Valószínűleg a területen a jég alatt is jelen volt a láva. „Nagyon érdekeltek a marsi csatornák, különösen az Athabasca Valles és a  Cerberus Palus, mindkettő az Elysium része" – mondta el Andrew Ryan, aki földrajzprofesszorával, Philip Christensen együtt készítette a tanulmányt

A kutatók száz nagy felbontású képet elemeztek, melyeket a NASA Mars Reconnaissance Orbiter űrszondája küldött a Földre. A képeket összehasonlították az éjszakai és nappali infraadatokkal is, így fedezték fel a spirális alakzatokat a Cerberus Palus deli szélén. A Marson felfedezetthez hasonló lávatekercseket találhatunk Hawaii központi szigetén is, valamint a Galapos-szigetek környékén. A Marsi darabok azonban jóval nagyobbak a Földieknél: akár harmincméteresek is lehetnek.

Rovatok