Index Vakbarát Hírportál

Tesztelik a Mars-expedíciók felszerelését

2012. május 2., szerda 13:14

Alpesi jeges barlangokban tesztelték a jövendőbeli Mars-expedíciók által alkalmazandó felszereléseket. Az osztrák csoport űrruha-technológiát fejlesztett ki, míg a többi csoport 3D-kamerákat, radarberendezéseket, marsjárókat, kommunikációs eszközöket és steril tesztrendszereket próbált ki.

Gernot Grömer, az Osztrák Űrkutatási Fórum szakértője szerint a háromnapos tesztkísérlet során rengeteg hasznos tapasztalatot sikerült szerezniük. A kutatók a Salzburg melletti Dachstein-gleccser környékét választották a kísérletekhez; a területet Gröner tudományos játszótérnek nevezte. Mint a szakember kifejtette, a jeges barlangok szolgálhatnak természetes menedékként olyan marsi baktériumok számára, amelyek állandó hőmérsékletet, valamit a káros kozmikus sugárzás elleni védelmet keresnek.

Grömer szerint, ha az élet nyomait kutatnák a Marson, garantálni kellene a sterilitást; szeretnének biztosak lenni abban, hogy semmit sem hurcolnak haza a Marsról a Földre. Hozzátette, hogy jelenleg a háromnapos kísérlet eredményeit elemzik, jövő februárban pedig újabb nagyszabású terepi tesztsorozatra indulnak a Szahara északi részén. A kutató reméli, hogy az első Mars-expedíció 20-30 éven belül valóra válik, így legalább 15 évük van arra, hogy előkészítsék a megfelelő technológiákat.

Rovatok