Index Vakbarát Hírportál

Elindult, de a földön maradt a Dragon űrhajó

2012. május 19., szombat 11:34

Az utolsó pillanatokig a tervek szerint haladt az űrtörténelmet író Dragon SpaceX indítása a floridai Cape Canaveral 40-es indítóállványáról, azonban a magyar idő szerinti 10:55-ös start sikertelen volt.

A NASA közvetítésén látható volt, ahogy minden úgy történik, ahogy az a visszaszámlás utolsó másodperceiben szokott: a kilövőállás alatt megnyitották a rakományt és a rakétát védő óriászuhanyt, és a begyújtást végző szikraeső belobbantotta a hajtóművekből kiáramló üzemanyagot. Aztán nagyjából két másodperccel ezután a kilövést irányító számítógép letiltotta a rendszert. Az első jelentések szerint az utolsó másodpercekben lefutó hibakeresés a Falcon–9-es hordozórakéta 9 hajtóművéből egyben, az ötösben túl magas nyomást mért, így még idejében, a begyújtás után, de az elemelkedés előtt megállította a folyamatokat.

A sikertelen kísérletet követő következő próbálkozásig legalább 72 órának el kell telnie, így legkorábban kedden van esély az első polgári űrjármű startjára, ami 3 nap keringés után a Nemzetközi Űrállomást is megközelíti, és szerencsés esetben egy robotkar segítségével össze is kapcsolódik azzal.

A Falcon–9-es rakétatípusnál gyakoriak az utolsó másodperces leállások, a számítógép a legkisebb adateltérésre is így reagál. A javítás általában nem áll többől, mint az adott határérték felülvizsgálás utáni módosításából, azonban ezúttal nincs lehetőség gyors második indításra, hiszen az űrállomás messze jár attól a pozíciótól, ahol a sikeres találkozás miatt lennie kéne.

Rovatok