Index Vakbarát Hírportál

Ilyen volt a gyűrűs napfogyatkozás

2012. május 21., hétfő 11:09

Milliók figyelték meg különböző csillagászati eszközök és módszerek segítségével a vasárnap lejátszódott gyűrűs napfogyatkozást. Az égi jelenség az USA nyugati partvidékétől a Csendes-óceáni térségen keresztül egészen Délnyugat-Ázsiáig volt látható, azonban az internet és a közösségi hálózatok segítségével nagyjából az egész világ napfogyatkozás-lázban égett: a Facebookra és a Twitterre százával kerültek fel az olcsó fényképezőgéppel, mobiltelefonnal, és profi eszközökkel készített fotók.

A gyűrűs napfogyatkozás olyan különleges esemény, amikor a Hold éppen a Föld és a Nap közé kerül, és az árnyéka a Földre vetül, azonban túlságosan távol van a Földtől, így nem képes az egész napkorongot eltakarni. Ilyenkor a Hold egy fekete lyukként látszik a Nap közepén, amit egy tűzgyűrű vesz körbe. Ilyen típusú napfogyatkozás utoljára 18 éve, 1994-ben volt.

A következő érdekes csillagászati esemény szerencsére már Magyarországról is látható lesz: június 6-án kora reggel a kelő Nap korongja előtt átvonuló Vénusz ad majd ízelítőt abból, milyen módszerrel is kutatják a csillagászok a távoli csillagok előtt elvonuló exobolygókat. Érdemes lesz kicsit korábban kelni, a következő, hazánkból is látható Vénusz-átvonulásra ugyanis bő két évszázad múlva, 2245-ben kerül majd csak sor. Fontos, hogy akik úgy döntenek, nem hagyják ki a ritka alkalmat, gondoskodjanak a megfelelő védőfelszerelésről – az 1999-es napfogyatkozásnál is használt, speciális szűrőfóliával szerelt papírszemüveg néhány száz forintért bármelyik amatőrcsillagász felszerelést árusító üzletben beszerezhető.

Rovatok