Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok és a japánok a Holdra mennének

2012. május 23., szerda 14:23

Kissé szerencsétlen időzítéssel, éppen a SpaceX történelmet író űrhajójának fellövésével egyidőben tartották meg Washingtonban a világ nagy űrügynökségei vezetőinek részvételével zajló Global Space Exploration Conference konferenciát, ahol az űrhatalmak a terveikről beszéltek. Az első kereskedelmi űrhajó elindulása miatt az eseményről távol maradt a NASA igazgatója, viszont ott voltak, az európai, kanadai, indiai, japán és orosz űrhivatalok vezetői.

A konferencián kiderült, hogy a vezető űrhatalmak közép- és hosszú távú tervei merőben eltérnek. Az amerikaiak fő célkitűzése most a kereskedelmi űrvállalatok felfuttatása, és velük kooperálva az aszteroidaöv felfedezése, először szondák, automatikusan navigáló, landoló, majd visszatérő űrhajók, később emberes expedíciók küldése aszteroidákra.

Az orosz Roszkoszmosz és a japán Jaxa ezzel ellentétben a Holdra készül. „Nem egyszerűen megismételni akarjuk, amit negyven éve a holdraszállással már megtett az emberiség" – mondta Vlagyimir Popovkin, az orosz űrhivatal vezetője, és azt vázolta fel, hogy egy állandó bázist hoznának létre a Holdon. A japán űrügynökség vezetői szintén a Holdat jelölték meg az űrkutatás és űrutazás következő célpontjaként. A Hold-expedíció, és a kolonizálás megvalósításában központi fontosságú lenne a kínaiakkal való együttműködés, akik óriási energiát és pénzt tesznek az utóbbi években az űrkutatásuk fejlesztésébe, a konferenciáról azonban most távol maradtak.

Rovatok