Index Vakbarát Hírportál

Sikeresen dokkolt a Dragon

2012. május 25., péntek 16:10

A dokkolási manőverek már magyar idő szerint délelőtt elkezdődtek a SpaceX magáncég Dragon nevű űrkapszulája és a Nemzetközi Űrállomás között. A Dragon először körülbelül 350 méterre közelítette meg az ISS-t, ami már kritikus zónának számít. Ezután több lépésben, várakozásokat, teszteket közbeiktatva haladt. Három óra után elérte a 30 méteres közelséget, ahol majdnem fél órát várakozott, majd 10 méterre megközelítette az űrállomást.

Don Pettit és Andre Kuipers űrhajósok a Canadarm2 robotkar segítségével 15:55-kor elkapták az űrjárművet, amit majd az űrállomás Harmony moduljához kapcsolnak. „Elkaptunk egy sárkányt a farkánál fogva" – mondta a történelmi pillanatban Don Pettit (a dragon magyar fordítása sárkány). A teljes kikötés 18:02-kor történt. A sikeres dokkolás után az ISS fedélzetén tartózkodó űrhajósok kinyitják a Dragont, és kipakolnak, majd az űreszköz egy hét múlva visszaindul a Földre.

A kapcsolódás az eredeti tervekhez képest két órát csúszott, mivel 30 méterre a céltól az űrállomás Kibo nevű, japán moduljáról visszaverődő fény megzavarta a Dragon LIDAR-szenzorát, mely az állomás megközelítésében játszott fontos szerepet.

Több lépésben

Csütörtökön az űrkapszula már 2,4 kilométerre megközelítette a Nemzetközi Űrállomást. Aznap a ISS fedélzetén tartózkodó űrhajósok, a SpaceX és a NASA szakemberei több tesztet is végrehajtottak. A Dragon többször elrepült az űrállomás alatt, letesztelték a relatív-GPS-rendszerét, amelyet az űrállomástól számított pozíciójának meghatározására használnak. Bár az űrállomás egyik dokkoláshoz szükséges kamerája nem működött, az űrhajósok szabad szemmel is jól látták az űrjárművet.

Szintén csütörtökön az űrállomás vezérlőrendszeri segítségével az ISS-en tartózkodó 31-es expedíció tagjai sikeresen kapcsolatba léptek a Dragonnal, figyelték mozgását és bekapcsolták a strobe lámpáját. A dokkolásnál nagyon fontos volt, hogy az ISS legénysége tudja utasítani a hajót. Ez sikerült.

19:00-kor megbeszélést tartanak a további teendőkről.

Rovatok