Index Vakbarát Hírportál

Az űr transzkontinentális vasútja a Dragon

2012. május 27., vasárnap 11:37

Magyar idő szerint péntek délután 15 óra 55 perckor a Nemzetközi Űrállomás asztronautái, Don Pettit és Andre Kuipers a canadarm2 robotkar segítségével elkapták a Dragon űrjárművet, amelyet a SpaceX vállalat fejlesztett. A dokkolás 18 óra 2 perckor ért véget, majd az űrhajósok kinyitották a Dragont, és megkezdték a kipakolást. Az első, magáncég által épített űrjármű körülbelül egy hét múlva indul vissza a Földre.

Az esemény azért történelmi jelentőségű, mert ez az első eset, hogy egy magánvállalat saját fejlesztésű űrjárműve csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz. A történtek jelentőségéről Pettit a Dragon űrkapszula belsejéből nyilatkozott. Petit volt az, aki a dokkolás pillanatában az emlékezetes kijelentést tette: „Elkaptuk a sárkányt a farkánál fogva.”

„Mindannyian emlékezhetünk rá, hogy amikor megépült az Egyesült Államok nyugati partját elérő transzkontinentális vasút, azzal ünnepelték az eseményt, hogy egy aranyszegecset vertek be”  - nyilatkozta Pettit a Dragon kapszulából. „A mostani esemény annak a modernkori megfelelője. További érdekes részlet, hogy senki nem emlékszik rá, ki verte be az aranyszegecset. A fontos az volt, hogy mindig emlékezzünk a vasútvonal megépülésére, amely megnyitotta az utat nyugat felé.”

A Dragon a tervek szerint az űrállomáson feleslegessé vált holmikkal megrakodva tér majd vissza a Földre. Ha a visszatérés is az eddigiekhez hasonlóan hibátlan lesz, akkor a SpaceX és tulajdonosa, Elon Musk felhőtlenül ünnepelhetik az űrtörténelmi sikert.

Rovatok