Index Vakbarát Hírportál

Előadás a Kepler űrtávcső felfedezéseiről

2012. június 12., kedd 16:10

A csillagok vizsgálatával világszerte több száz kutató, köztük számos magyar szakember foglalkozik a Kepler Asztroszeizmológiai Tudományos Konzorcium (KASC) tagjaként. A magyar csillagászok már eddig is komoly eredményeket értek el, többek közt az egyik legrangosabb tudományos folyóiratban, a Science-ben is jelent meg munkájuk. Ők rendezik meg a KASC idei, ötödik éves konferenciáját Balatonalmádiban, június 18. és 22. között.

Bár maga a konferencia a szakembereknek szól, a közönség is első kézből értesülhet a Kepler szenzációs eredményeiről, két nemzetközileg elismert kutató nyilvános előadásában. Az elmúlt években a NASA űrtávcsöve nem csak a Naprendszeren túli bolygókról alkotott képet forradalmasította, de a csillagok fizikájának újabb részleteit is segített megismerni.

Az exobolygókkal kapcsolatos felfedezésekről Natalie Batalha, a Kepler-misszió tudományos vezetőhelyettese, a NASA munkatársa fog beszámolni. Angol nyelvű előadását Kiss László akadémiai Lendület-ösztöndíjas csillagász tolmácsolja magyarul. Kolláth Zoltán, a csillagpulzáció kutatásának nemzetközi szaktekintélye a csillagok rezgését is meg fogja szólaltatni, így hozva közelebb közelebb a hallgatósághoz a csillagok fizikájának rejtett összefüggéseit. Az előadásra június 18-án, 19 órakor kerül sor a veszprémi Pannon Egyetem Polinszky-termében.

Rovatok