Index Vakbarát Hírportál

Jön a világ legnagyobb optikai teleszkópja

2012. június 12., kedd 17:19

Zöld utat kapott az Európai Déli Obszervatórium (ESO) tanácsának németországi ülésén a világ legnagyobb optikai teleszkópja, amelynek megépítése 1,1 milliárd euróba kerül.

Az E-ELT, azaz European Extremely Large Telescope (Európai Extrém Nagy Teleszkóp) a 3060 méter magas Cerro Amazones hegycsúcson lesz majd Chilében, az Atacama-sivatagban.

Az óriástávcső tükörátmérője 39 méteres lesz, a tükröt 800 darab hatszögletű szegmensből építik meg. Összességében a teleszkóp tizenkétszer több fényt gyűjt majd, mint bármely jelenlegi földi telepítésű nagy optikai távcső, amelyek tükörátmérője az esetek többségében nem haladja meg a 8-10 métert. Így az E-ELT sokkal távolabbi és halványabb objektumokat lesz képes majd észlelni, mint más teleszkópok.

„A teleszkóp éles képalkotási és nagy fénygyűjtő képessége révén a korábbinál sokkal részletesebben figyelhetjük meg a világegyetem izgalmas jelenségeit. Így a segítségével folyamatában láthatjuk a bolygóképződést, észlelhetjük, hogy milyen hatást gyakorolnak környezetükre a fekete lyukak, vagy akár a Naprendszer határain túl is felfedezhetünk olyan bolygókat, amelyek csillagai lakható zónájában keringenek” – hangsúlyozta a projektben résztvevő Isobel Hook, az Oxfordi Egyetem csillagásza.

Rovatok