Index Vakbarát Hírportál

Rakéta volt a közel-keleti ufó

2012. június 12., kedd 09:42

Érdekes fényjelenség tartotta lázban a Közel-Keletet múlt hét végén: a pörgő fénylabdáról készült felvételek hamar felkerültek a Youtube-ra is. A jelentések szerint a szemtanúk hamar több magyarázatot is találtak a látványra: egyesek szerint jó, vagy épp rossz ómen volt ez a szíriai események szempontjából, Izraelben pedig több százan hívták azzal a rendőrséget, hogy ufót láttak.

A megoldás sokkal egyszerűbb: a videón 1:20-nál látható tűz-, fény- és füstspirálhoz hasonlót már korábban is láthattunk balszerencsés sorsú ballisztikus rakéták esetén. Az orosz RIA Novosti hírügynökség kisvártatva be is jelentette, hogy moszkvai idő szerint 21:39-kor valóban felbocsátottak egy Topol-M típusú interkontinentális rakétát, de a hivatalos közlések szerint az eszköz a terveknek megfelelően működött, és nemhogy nem robbant fel (legalábbis nem út közben), de pontosan el is találta a kazah területen elhelyezett célt.

A próba sikerét többen is kétségbe vonták. Az Izraeli Csillagászati Szövetség elnöke szerint a Topol valószínűleg még repülés közben irányíthatatlanná vált és stabilitását vesztve pörögni kezdett, ennek következménye lett a 2009-es norvégiai esethez hasonló fényspirál. Más szakértők szerint viszont az sem elképzelhetetlen, hogy az új fejlesztésű rakéta nem egy hiba miatt kezd el forogni a saját hossztengelye körül, hanem valamilyen célja van ezzel: a röppálya stabilizálása, vagy a légvédelmi fegyverek összezavarása egyaránt megoldható így az NBC News szakértője szerint.

Rovatok