Index Vakbarát Hírportál

Videóra vették a titokzatos űrsiklót

2012. június 19., kedd 16:17 | aznap frissítve

Az amerikai légierő X-37B típusú, legénység nélküli űrrepülője június 16-án, 15 hónapos titkos küldetés után landolt a Földön. A leszállást videóra vették. Az X-37B űrjármű a kaliforniai Vandenberg Légitámaszponton ért földet helyi idő szerint szombaton 5 óra 48 perckor. Később a Vandenberg tisztviselői kiadtak egy videót a landolásról.

A 80 másodperces felvétel első felét infravörös kamerával készítették. Az automata landolás után a hasa és az orra narancssárgán fénylik. Valószínűleg a Föld atmoszférájába lépésekor melegedett fel a súrlódástól. 35 másodperc után a videó a látható fénytartományra vált, és egy ideig követi a gép leszállását.

Az X–37B-t más néven Orbital Test Vehicle-2-nek (OTV–2) is nevezik. Az űrrepülőt 2011 március 5-én lőtték fel a floridai Cape Canaveral Légitámaszpontról, ez volt a küldetés második repülése. Az első űrhajós nélküli űrhajó a programban az OTV-1 volt, melyet 2010 áprilisában lőttek fel, és 255 napot tartózkodott az űrben. Legfeljebb 270 napos küldetésre tervezték; ezt az OTV–2 átlépte, 469 napos rekordjával.

Az illetékesek titkolják, hogy mi volt az OTV–2 feladata. A legnépszerűbb spekuláció szerint az X–37B valamilyen űrfegyver, az amerikai légierő szerint azonban csak a jövő műholdjaihoz használható technológiákat tesztelnek vele. Az X–37B hasonlít a NASA korábbi űrsiklóira, de kisebb azoknál: 8,8 méter hosszú és 4,5 méter széles. A Boeing építette űreszköz tömege ötezer kilogramm. Felületét napelemek borítják, ebből nyeri az energiát.

Rovatok