Index Vakbarát Hírportál

A negyvenéves Landsat legjobb képei

2012. július 24., kedd 20:41

Idén már negyvenedik éve készíti felvételeit a Föld felszínéről a Landsat, a legrégebbi, nem katonai céllal létrehozott műholdrendszer. Az első Landsat műholdat 1972. július 23-án indították el a kaliforniai Vandenberg légibázisról, majd 1999-ig hat másik társa követte az űrbe – írja a LiveScience.

Negyven év alatt a Landsat-műholdak a Föld számos megdöbbentő szépségű természeti jelenségét megörökítették, ám sokszor készítettek képet a brazíliai esőerdőkben tomboló tüzekről, a Peking körüli urbanizáció folyamatos növekedéséről, vagy az Alaszkában egyre jobban visszahúzódó gleccserekről is.

A program tiszteletére a tudósok úgy döntöttek, kiválasztják a program hosszú évei alatt megfigyelt, és töbször is megörökített tíz legérdekesebb jelenséget. Ezek között van a Washington állambeli Mount St. Helens vulkán 1980-as kitörése, az öbölháborúban fellángolt kőolajtüzek, valamint az első színes Antarktisz-térkép alapjául szolgáló fotók, amik 2007-ben készültek. A tízes listából is található néhány kép a lenti galériában.

A tervek szerint a Landsat program mindenképpen folytatódni fog, 2013 februárjában bocsátják fel a következő műholdat. Az új szatellitet az arizonai Orbital Science Corporation szereli össze, segítségével pedig oktatási, mezőgazdasági, gazdasági, tudományos és kormányzati felhasználásra szeretnének képeket készíteni.

Rovatok