Index Vakbarát Hírportál

Geológiailag nagyon hasonlít a Titán a Földre

2012. július 24., kedd 15:14

A Földön tapasztalhatóhoz hasonló erózió nyomait fedezték fel kutatók a Titánon, a Szaturnusz legnagyobb holdján. A zavarba ejtő geológiai jelenséget az MIT, a Cambridge és a Tennesse egyetem munkatársai is vizsgálták, majd eredményeiket egy jelentésben publikálták. Véleményük szerint a szokatlanul lassú eróziós folyamatok arra utalnak, hogy a Titán felszínén a földihez hasonló geológiai folyamatok mentek végbe.

A Titán az eddigi becslések szerint körülbelül négymilliárd éves, nagyjából egyidős a Naprendszer többi égitestjével. A holdat sűrű, nagyrészt metánból és nitrogénből álló, vastag narancssárga légkör veszi körbe, ami megakadályozza a csillagászokat abban, hogy láthassák a felszínt. 2004-ben azonban a NASA Cassini űrszondája áttörte a Titán légkörét, és részletes radarképeket küldött a felszínről. A képek szerint a hold felszínét több millió év alatt metán folyók formálták, ám a hold geológiai múltja rejtély maradt – írja az msnbc.com.

A naprendszer legtöbb holdjának felszínét rengeteg kráter borítja, ami a meteortevékenység következtében alakult ki, azonban a Titán felszíne a Földhöz hasonlóan meglepően simának bizonyult. Ez alapján arra következtettek, hogy a Titán sokkal fiatalabb, mint korábban gondolták, 100 millió és egymilliárd év közé becsülték valós korát.

„Nem sok kráter maradt a Földön. Turistalátványosság lett belőlük, annyira kevés van. Ennek az a magyarázata, hogy a Földön a kontinensek mozgása aláásta, vagy az üledék egyszerűen betemette a krátereket. Ez lehet a helyzet a Titánon is” – magyarázta Taylor Perron, az MIT munkatársa. Ha a feltételezés igaz, akkor a Titán felszínét valaha folyók, vulkánok és gleccserek formálhatták, akárcsak a Földet.

A múlt hónapban a Cassini űrszonda egy igen furcsa örvényt is felfedezett a Titán légkörében. A hold déli pólusán észlelt rejtélyes jelenségről a csillagászok még nem sokat tudnak. A képekről csupán annyit sikerült megállapítani, hogy a levegő az örvény középpontjában lesüllyed, míg a peremeknél megemelkedik. Az örvényt azonban valószínűleg nem fogják tudni tovább tanulmányozni, mivel a déli póluson hamarosan beköszönt a tél, így az elkövetkező években az örvény sötétségbe fog burkolózni.

Rovatok