Index Vakbarát Hírportál

Rekordsebességű kitörés a Nap túloldalán

2012. július 25., szerda 14:26

Újabb fantasztikus napkitörés forrása volt az az AR1520 jelzésű napfolt, ahonnan július első felében számos komoly kitörés is indult. Az akkor még a Föld felé néző folt most a Nap túloldalán jár, és a műszerek szerint olyan, rekordsebességű koronakidobódás köthető hozzá, ami 5-10 évente csak egyszer fordul elő.

A 3400 kilométer per másodperc, vagyis 12 240 000 kilométer per órás sebességet elérő kidobódás ezúttal még a szokásos mértékben sem fenyegeti a Naprendszer belső bolygóit, ugyanis (ahogy az a videón mutatott előrejelzésből is látszik) csak a STEREO A nevű műholdat kapja majd el a plazmafelhő, viszont ez a műhold kifejezetten a Nap vizsgálata miatt lett felbocsátva 2006-ban.

A koronakidobódás a Nap mágneses terének instabilitása miatt bekövetkező naptevékenység, amikor a Nap egy darabja kilökődik a bolygóközi térbe, aminek átlagos sebessége 2-3000 kilométer másodpercenként. A naptevékenység ciklusának csúcsához közeledve nem meglepő, hogy ilyen méretű és intezitású koronakidobódást rögzítettek a műszerek.

Rovatok