Index Vakbarát Hírportál

Az űrállomáson néha a Nap sem megy le

2012. július 27., péntek 13:56

Különleges felvétel készült június hatodikán a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). A legénység úgy állított be egy kamerát, hogy az folyamatosan a földi észak felé nézve készítsen képeket. Az összefűzött anyag érdekessége, hogy egy olyan napnyugtát és egy napkeltét nézhetünk végig az űrállomás fedélzetéről, amikor a Nap csak érinti a Föld peremét, de végül nem bukik le a látóhatár mögé teljesen. Az egyórányi idősort összefoglaló videó egyik legszebb pillanata, amikor a Nap a folyamatosan őt követő napelemcellák közötti résen süt keresztül.

Phil Plait, a Discover magazin csillagászati szakírója magyarázatot is fűz a jelenséghez. A látottak lényege, hogy hétköznapi körülmények között az ISS-en napjában nagyjából tizennyolcszor van napkelte és napnyugta, egy-egy éjszaka pedig 45 percig tart. Azonban akkor, amikor az északi féltekén nyár van és az északi pólus nagyjából 24 fokkal a Nap felé dől, valamikor a nyári napforduló közelében az űrállomás egy teljes fordulaton keresztül a Föld árnyékán kívül tud maradni.

Érdekesség, hogy ez csak azért lehetséges, mert az ISS 400 kilométerrel a földfelszín felett kering, így bár alatta éjszaka van, elég magasan tud maradni ahhoz, hogy továbbra is közvetlenül érje a Nap fénye.

Rovatok