Index Vakbarát Hírportál

Új dokkolórendszert teszteltek az ISS-en

2012. július 29., vasárnap 18:14

Második próbálkozásra sikeresen kikötött vasárnap a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) egy legénység nélküli orosz teherűrhajó, amely egy új dokkolórendszert tesztelt, s ezért vált le egy héttel ezelőtt az ISS-ről – közölte az orosz űrhajózási hivatal.

A sikeres misszió eloszlatta a kétségeket az új KURSZ-NA megközelítő rendszer működőképességét illetően: ez a rendszer ugyanis a héten korábban nem tudott megbirkózni a rendkívül alacsony hőmérséklettel.

Ezúttal azonban kitűnően vizsgázott a KURSZ-NA, miután kellő időt hagytak a berendezés felmelegedésére – közölte a NASA, az Egyesült Államok űrkutatási ügynöksége.

A KURSZ-NA a korábban a Szojuz és a Progressz orosz űrhajók dokkolására évekig használt KURSZ továbbfejlesztett változata. A NASA-közlemény kitér arra, hogy a korszerűbb változaton öt antennát egyetlen eszközbe vontak össze, modernebb az elektronikája, továbbá biztonságosabb és kevesebb üzemanyagot is használ.

A mostani teszthez igénybe vett orosz teherűrhajót még április 20-án lőtték fel Bajkonurból, s két nappal később csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz, fedélzetén 2,35 tonna rakománnyal.

Rovatok