Index Vakbarát Hírportál

Fákat vágnak ki az Endeavour űrsikló miatt

2012. augusztus 9., csütörtök 15:17

Több száz fát kell kivágni, jelzőlámpákat, közlekedési táblákat leszerelni októberben Los Angelesben, hogy az Endeavour űrsikló megtehesse utolsó útját szárazföldön végső otthonába, a kaliforniai tudományos központba. Az óriás űrjármű, amely egykoron óránként 28 160 kilométeres sebességgel száguldott a világűrben, utolsó útján óránként három kilométeres sebességgel halad majd a Los Angelesben lévő központba.

„Ezt leszámítva soha többé nem lehet majd látni, amint űrsikló gördül végig az utcán" – hangoztatta Jeffrey N. Rudolph a központ igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján. Az október 12-én kezdődő szárazföldi utazást kétnaposra tervezik. A 18 méter magas és 24 méter szárnytávolságú űrrepülőgép négy önjáró, számítógép segítségével összehangolt kerekes jármű segítségével halad majd keresztül Los Angeles utcáin. Mellettük halad majd egy mérnök, aki joystickkel fogja irányítani a monstrumot.

Az Endeavour szeptember 20-án érkezik meg egy Boeing 747-es repülőgép tetejére szerelve a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtérre, és ott marad október 12-ig. Az űrrepülőgép utolsó útján valójában hazatér Kaliforniába, hiszen ott szerelték össze, a Los Angelestől északkeletre fekvő Palmdale-ben. Első útján is a dél-kaliforniai Mojave-sivatagban szállt le, az Edwards légitámaszponton.

Az Endeavour tavaly fejezte be 25. küldetését. 1991-ben került az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA kötelékébe; az utolsóként elkészült űrrepülőgép a Challengert váltotta fel, amely 1986-os fellövésekor megsemmisült.

Rovatok