Index Vakbarát Hírportál

Hétvégén jönnek a Perseidák

2012. augusztus 9., csütörtök 16:49

2012-ben kedvező körülmények között, hétvégi időpontban és sötét égen láthatjuk a Perseida meteorraj maximumát. A hajnalban felkelő holdsarló nem zavarja majd a megfigyelést.

A Perseidák első megfigyelése időszámításunk szerint 36-ban történt Kínában, vagyis egy régóta létező meteorrajról van szó. A meteorokat létrehozó porszemek a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle-üstökösből származnak, melyet szintén láttak az ókori Kínából i. e. 68-ban.

A számítások szerint az üstökös már ezt megelőzően is keresztezhette a földpályát, így akár sok ezer éves is lehet az áramlat, csak feljegyzések nem maradtak róla. Az üstökös pályája mentén szétszórt por mára egy igen széles lepellé terebélyesedett, így már július második felében is láthatunk kis számban Perseida meteorokat. A porfelhő legsűrűbb részén augusztus 11-12. környékén haladunk át, de már a környező éjszakákon is igen kellemes meteortevékenységet láthatunk.

A Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett csillaghullás 1993-ban és 1994-ben 300-500 meteort adott óránként, ami a Swift-Tuttle-üstökös legutóbbi, 1992-es napközelségének volt köszönhető. A szülőüstökös közelében ugyanis sűrűbb a porfelhő, mint attól távolabb. Azóta mérsékeltebb, de még így is nagyon látványos maximumok vannak, bár 2008-ban egy nappal a hivatalos maximum után egy nagyobb kitörés örvendeztette meg a kitartó észlelőket. További érdekesség, hogy a fényes meteorok aránya augusztus 8-a körül a legnagyobb, miközben a legtöbb meteor 12-én jelentkezik.

A meteorok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, sokkal inkább egy kényelmes, dönthető támlájú kerti ágyra, meg egy jó hálózsákra. Nem zenitet, a fejünk feletti pontot kell nézni, hanem valahol félúton a zenit és a horizont között, nagyjából 45 fokos magasságban. Kitüntetett irány sincs, a hullócsillagok az ég bármely részén feltűnhetnek, de talán a déli vagy az északi irány kicsit kedvezőbb lehet.

Amennyiben az időjárás is kedvezően alakul, az esti órákban 10-20, a hajnali órákban viszont akár 30-40 meteor is látható lesz egy óra alatt. Gyakran előfordul, hogy sok percig nem hullik egyetlen meteor sem, aztán egy percen belül jön 3-4 is. A megfigyelésre a nagyvárosoktól távoli, fényszennyezéstől mentes, jó körkilátású helyszínek a legalkalmasabbak.

Akik ragaszkodnak a nagyvárosi Perseida-nézéshez, azoknak Budapesten belül a budai hegyvidék a legalkalmasabb helyszín (például a Normafa környéke és a Hármashatár-hegy), és a Sziget-fesztivál résztvevői is figyelemmel kísérhetik az égi csillaghullást. Az óbudai Polaris Csillagvizsgáló augusztus 11-én szombaton 21 órától várja az érdeklődőket egy kis Perseida-nézésre. A programot előadások színesítik, valamint a meteorok mellett távcsöves nézelődésre is lehetőség nyílik - amennyiben derült lesz az idő.

Rovatok