Index Vakbarát Hírportál

Nagy felbontású, színes képek a Marsról

2012. augusztus 13., hétfő 13:22

A Curiosity Mars-járó visszaküldte a Földre a környezetéről készült nagy felbontású színes képeket, amelyeken jól látszanak az apró részletek. A képek nagyon hasonlítanak az USA délnyugati részére, megerősítve a korábban visszaküldött, kisebb képek által keltett benyomást.

A mozaik 79 képből áll össze, melyeket augusztus nyolcadikán készített a Curiosity 34 milliméteres Mastcam nevű eszköze. A feketével jelölt területekről még nem érkezett vissza a nagy felbontásű kép. A kisebb felbontású változatokat már korábban visszaküldte a rover, a legfrissebb képek 1200x1200 pixelesek.

A nagy mozaik egy verziójában az ábrázolt színek nem térnek el a kamera által visszaküldöttektől. A látvány ugyanaz, mint amit egy telefon vagy egy videokamera rögzítene, mivel a Mastcam pontosan az elven működik, ahogy a fogyasztói kamerák elkészítik a színes képeket. A második verzió egy módosított kép: azt ábrázolja, hogy nézne ki a táj földi fényviszonyok között. A fehéregyensúly beállítása segíti a tudósokat a sziklák pontosabb megfigyelésében.

A mozaik egyik részén a kráter fala látható, a landolási terület északi része, ahol a völgyek hálózata a tudósok szerint vízerózió következtében alakult ki, amely kívülről érkezett a Gale-kráterbe. Ez az első alkalom, hogy a tudósok képet kaphatnak folyóvizi rendszerről a Marson. A mozaik másik részén a landolási terület deli oldala látható, Mount Sharp irányába, melynek legmagasabb pontja 5,5 kilométer, összességében pedig szélesebb, mint a californiai Whitney-hegy.

A képek betekintést nyújtanak abba, mit fog vizsgálni a Curiosity az elkövetkezendő két évben. A közelben egy sziklákkal teli, kavicsos felület látható, jóval messzebb pedig egy sötét dűnés terület, mögötte pedig egy elvileg üledékes kőzetekkel teli terület. A mozaikból kiemelt képeken a Mars-járó landolásakor felszínre került sziklák látszanak. A rakéták felkavarták a laza kőzetet, így az alatta lévő anyag is jól látható.

Rovatok