Index Vakbarát Hírportál

Tektonikai lemezeket találtak a Marson

2012. augusztus 13., hétfő 15:43

A tudósok sokáig azt gondolták, hogy a Naprendszer bolygói közül csak a Földön létezik az úgynevezett tektonikus mozgás, ami a föld alatti lemezek lassú mozgásáért felelős. A Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói viszont azt állítják, a jelenség a Marson is megfigyelhető.

A kutatás során An Yin és csapata több mint száz műholdképet vizsgált, amiket a Mars Odyssey űrszonda, valamint a Mars Reconnaissance Orbiter űrszonda nagy felbontású kamerája, a HiRISE készítettek a vörös bolygóról. A felvételek közül nagyjából egy tucaton találtak olyan jeleket, amik tektonikus tevékenységre utaltak.

Yin korábban a Himalájában is folytatott geológiai tanulmányokat, mert itt találkozik az Eurázsiai- és az Ausztrál–Indiai-lemez. A marsi műholdképeken a kutatók olyan jelenségeket találtak, amelyek megegyeznek a földi törésvonalaknál tapasztaltakkal. A marsi kanyonok fala például teljesen megegyezik a Földön a tektonikus mozgás miatt kialakult kanyonokkal, és találtak olyan jellegzetes, meredek sziklákat is, amelyhez hasonlóak vannak a kaliforniai Death Valley-ben is. Yin szerint ezek a jelenségek a Marson és a Földön kívül a Naprendszer többi bolygóján nem figyelhetők meg.

A Naprendszerben a Marson található a leghosszabb és legmélyebb szurdokrendszer. A Mariner Valleys névre keresztelt kanyon majdnem 2500 mérföld hosszú, nagyjából kilencszer hosszabb, mint a Grand Canyon. A tudósok négy évtizede kutatják a kialakulásának módját, de mindeddig nem jutottak eredményre.

Yin szerint a Mars felszínén kevesebb tektonikai lemez található, mint a Földön, amik lassabban is mozognak. A kutató valószínűsíti, hogy összesen két lemezről lehet szó, a lassú mozgást pedig részben a kevesebb hőenergia indokolja. Yin szerint a tektonikus mozgásból fakadó földrengések így is elképzelhetők a bolygón, de a lemezek pontos működésének és jellegzetességeinek feltérképezéséhez további kutatásokra lesz szükség.

Rovatok