Index Vakbarát Hírportál

Végre saját magát is lefotózta a marsjáró

2012. augusztus 19., vasárnap 10:49

Saját magát is lefotózta augusztus 7-én a Marson vizet kereső Curiosity, a NASA mérnökei viszont csak mostanra tudtak összerakni egy olyan nagyfelbontású képet a Földre küldött 20 fotóból, ahol a rover minden alkatrésze látszik, írja a space.com. A friss képen végre jól kivehetők a kerekek, a műszerek és kábelkötegek, de John Grotzinger geológus, a pasadenai irányítóközpont vezető tudósa arra a legbüszkébb, hogy a marsjáró hátterében a Gale-kráter is látszik. A Curiosity első számú feladata ennek a kráternek a megközelítése lesz, ahol a következő két évben megvizsgálja, volt-e valaha folyékony halmazállapotú víz a bolygó felszínén, és ha volt, lehetett-e benne élet.

A Curiosity augusztus 6-án landolt a Mars felszínén, a Mars Reconnaissance Orbiter műhold a landolást is lefotózta, de már elküldte az első fekete-fehér és színes fotókat, sőt, az első panorámaképet és az első nagy felbontású képeket is a Gale-kráterről.

Egy 1995-ös PC kódorog a Marson

Az elmúlt napok másik nagy Curiosity-híre, hogy máris frissíteni kellett az űrön keresztül a marsjáró szoftvereit, mert külön program kellett a landolásához, és külön egy másik a felszíni feladatokhoz. A Curiosity RAD750-es fedélzeti számítógépében ugyanis egy tízéves IBM PowerPC processzor ketyeg 132 megahertzen, 120 MB RAM-mal, ami a venturebeat.com szerint igazi erőgépnek számítana, ha még mindig 1995-öt írnánk. Cserébe viszont ez az őskövület kibírja a szélsőséges hőmérséklet-ingadozásokat, a sugárzást és az egyenetlen terepből adódó fizikai rázkódást is. A szoftverfrissítést 4 nap alatt tudta összehozni a NASA csapata.

Rovatok