Index Vakbarát Hírportál

Becsekkolt Foursquare-en a Marsra a Curiosity

2012. október 5., péntek 13:21

A Curiosity Mars-járó csütörtökön becsekkolt a Marsra Foursquare-en, ezzel ez volt az első bejelentkezés egy másik bolygóról az alkalmazás történetében. A Curiosity a Gale-kráter mellől jelentkezett be, a Foursquare felhasználói nyomon követhetik a Mars-járó útját és az alkalmazásban megosztott fotókat is láthatnak a helyszínről.

A Gale-kráter egy 154 kilométer széles kráter, a marsi egyenlítőtől délre található. A Curiosity a köveket és a talajt vizsgálja itt, ha talál majd életet a Marson, akkor ez lenne az egyik lehetséges helyszín. A Gale-krátert Great Outdoors (nagyjából szabadtéri helyszínnek lehetne fordítani, a jelentősebb, híresebb helyeket jelölik ezzel a szolgáltatásban) menü alatt lehet megtalálni, a NASA néhány tippet is hagyott a helyszínről, például azt, hogy a "Mars hideg, száraz és köves. Extra hidratáló krém és tartós cipő nem árt, és oxigén azoknak, akik lélegeznek".

A Foursquare felhasználói különféle badge-eket kaphatnak a becsekkolásaik után, ha követik a Mars-járó útját, esetleg múzeumokba, laboratóriumokba mennek, akkor Curiosity badge-eket is gyűjthetnek. Akár még ismerősnek is jelölhetik a Curiosityt.

Bejelentkezni azonban nem lehet a Marsra egyszerű halandóként. Foursquare-en ugyan lehet csalni, vagyis be lehet jelentkezni távolabbi helyekre is, sokan csinálják ezt jelentős eseményeken, de itt nem sikerült ezt. A Curiosity is egy napra van attól, hogy a Mars mayorja legyen, ezt a címet azok kapják meg, akik a legtöbbször jelentkeznek be az adott helyre.

Nem ez az első alkalom, hogy a NASA a Foursquare-t használja, először 2010 októberében jelentkezett be Douglas H. Wheelock amerikai űrhajós a Nemzetközi Űrállomásról. Ezzel ő volt az első felhasználó, aki a világűrből jelentkezett be.

Rovatok