Index Vakbarát Hírportál

A NASA megint embert küld a Holdra

2012. november 9., péntek 10:39

Szakértők szerint a NASA komolyan gondolja, hogy megint űrhajósokat küld a Holdra vagy a Hold mellé, nagyszabású terveit állítólag Barack Obama beiktatása után fogja bejelenteni. Az űrügynökség tervei között szerepel egy Hold melletti állomás megépítése. Ez az állomás a Hold Földtől messzebb eső oldalán lenne, így egyrészt messzebbre telepítenének embert, mint eddig bármikor, másrészt ez jó kiindulópont lehetne ahhoz a tervhez, hogy 2025-ben aszteroidán landolnának.

A terveket már jóváhagyta az Obama-kormány, de függőben hagyták arra az esetre, ha Mitt Romney nyerte volna az elnökválasztást – magyarázta John Logsdon, a George Washington University professzora. A választások után akarták bejelenteni a tervet, mert Romney újraértékelte és átvizsgálta volna a NASA misszióit.

Barack Obama elnök még 2010-ben arra utasította a NASA-t, hogy kezdjenek el dolgozni azon, hogy 2025-ben embert küldenek egy aszteroidára, majd a harmincas évek közepén a Marsra. Ilyen messzi utazáshoz a NASA új rakétát és űrkabint kezdett el fejleszteni, a Space Launch Systemet (SLS) és az Oriont.

A rendszer 2021-re lesz készen, de nem egyből az aszteroidát célozza meg a NASA, előbb egy űrállomásra repülnének, amely messzebb lenne minden eddiginél, hiszen a Hold távolabbi oldalán épülne. Ennek a jelentősége az lenne, hogy a NASA megtanulná, hogyan kell ellátni és támogatni az űrhajósokat ilyen messze az űrben. Az itt lévő asztronauták akár a Holdat is vizsgálhatnák járműveket küldve az égitestre.

A NASA számításai szerint a költségvetésük növelése nélkül el tudják érni a célokat, ez 2013-ra 17,7 milliárd dollár. A NASA 2021-ben tervezi az űrhajósok felküldését az Orionnal, a projekt neve Exploration Mission 2, az Exploration Mission 1 egy tesztutazás lenne ember nélkül 2017-ben.

Rovatok