Index Vakbarát Hírportál

Önkéntes űrhajósokat keres az ESA

2007. június 20., szerda 13:20

Legyen ön is szimulált űrhajós, havi 3600 eurós fizetéssel! Az európai űrügynökség a Mars-expedíciót előkészítő nagyszabású kísérlethez keres önkénteseket, akik másfél évig üldögélnek majd egy fémtartályban, miközben orvosi kísérleteket végeznek rajtuk.

Szimulált Mars-utazáshoz keres önkénteseket az európai űrügynökség, az ESA. A Mars 500 nevű projektbe októberig lehet jelentkezni, és a szerencsés 12 kiválasztott a gyorstalpaló űrhajós kiképzés után 520 napig, vagyis szűk másfél évig fog Moszkva mellett egy kutatólaborban felállított 200 négyzetméteres fémtartályban élni, ahol különféle pszichológiai és orvosi vizsgálatokat folytatnak majd rajtuk. Mindezért havi bruttó 3600 eurós bért üti a markukat.

Akárkiből nem lehet űrhajós

A jelentkezési feltételek igen szigorúak: a szimulált űrutazónak 25 és 50 év közöttinek kell lenni, jó fizikai kondícióval, orvos, biológus, gépészmérnök vagy informatikus végzettséggel, magas szintű orosz és angol nyelvtudással. A kísérlet során a tartályt elzárják a külvilágtól, az "asztronauták" csak negyven perces késleltetéssel kommunikálhatnak az irányítóközponttal - ennyi idő lenne a valóságban is, míg az űrhajó és a Föld közti utat megteszik a rádióhullámok.

Fontos a valós idő

Az 520 nap nagyjából megfelel annak az időtartamnak, amibe a jelenlegi technikával egy Föld-Mars űrutazás kerülne oda-vissza, de két rövidebb 105 napos szimulált expedíció is indul, 6-6 fős legénységgel. Mindegyik kísérletben négy orosz kutató vesz részt, és két-két személy az ESA tagállamai részéről. A kiválasztott önkénteseknek gyakorlatilag nincs esélyük arra, hogy később valódi űrutazásban is részt vegyenek.

A kísérlet főként a hossza miatt egyedülálló az űrkutatás történetében. Eddig leginkább azok a kísérletek hasonlítottak rá, ahol az önkéntes alanyok hónapokat töltöttek ágyban fekve, miközben a súlytalanság hatásait vizsgálták rajtuk a tudósok. A valós idejű, másfél éves kísérletre azért van szükség, mert lehetnek olyan hatások egy valódi űrutazás során, amelyek csak hosszú távon, akár egy év után jelentkeznek.

Rovatok